Of je nu een vechtsporter bent die zijn prestaties wil verbeteren of gewoon op zoek bent naar een manier om je algehele fysieke prastaties te verhogen, de combinatie van krachttraining en vechtsport kan enorm effectief zijn. Hier zijn enkele waardevolle tips om deze twee disciplines, vechtsport en krachttraining, op een evenwichtige en effectieve manier te combineren voor maximaal resultaat:

1. Stel Duidelijke Doelen:

Voordat je begint met de combinatie van krachttraining en vechtsport, is het belangrijk om je doelen te bepaen. Wil je je vechtsportprestaties verbeteren, spiermassa opbouwen, of misschien beide? Duidelijke doelen helpen je om een passend trainingsplan te maken. Kijk dus goed naar waar je naartoe wil werken. Bepaal wat je startpunt is en wat je wilt bereiken met je trainingsplan.

2. Maak een Realistisch Trainingsschema:

Een goed doordacht trainingsschema is hierbij belangrijk. Hier zijn enkele punten om aan te denken:

3. Functionele Krachttraining:

Richt je op functionele krachttraining die direct relevant is voor je vechtsport. Denk aan oefeningen zoals deadlifts, squats, explosive push ups en kettlebell swings, die je helpen om explosieve kracht en stabiliteit op te bouwen.

4. Flexibiliteit en Mobiliteit:

Ongeacht welke vechtsport je doet, het vereist een goede flexibiliteit en mobiliteit. Besteed tijd aan stretching en mobiliteitsoefeningen om je bewegingsbereik te vergroten en blessures te voorkomen. Yoga bijvoorbeeld kan hierbij nuttig zijn.

5. Pas de Intensiteit Aan:

Je vechtsporttraining kan variëren in intensiteit. Want uiteraard is niet elke training altijd even zwaar. Waarbij je de ene training misschine wat meer bezig bent met techniek, ben je de andere keer misschien meer bezig op uithoudingsvermogen. Pas je krachttraining indine nodig hierop aan. Op dagen dat je intensieve vechtsporttraining hebt, kun je hiervoor kiezen om je krachttrainingsessie wat kilo’s lichter te pakken wanneer je veel spierpijn ervaart. Je wilt immers niet je lijf overbelasten met kans op blesurres. Kijk dus goed in je plan wanneer je krachttraining doet en wanneer je vechtsport training is zodat het mekaar niet in de weg gaat zitten.

6. Herstel en Voeding:

Herstel is essentieel. Zorg voor voldoende slaap. Een richtlijn van 8 uur kwalitatieve rust/slaap is belangrijk om je lijf goed te laten herstellen. Voeding speelt ook een belangrijke rol. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet met voldoende eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten om zowel je energie tijdens de training als je herstel achteraf te ondersteunen. Een voedingsplan op maat kan hier zeker bij helpen. Vraag een deskundige om eens met je mee te kijken en zien of jij betreft voeding binnenkrijgt wat jij nodig hebt om goed te kunnen trainen en herstellen.

7. Professionele Begeleiding:

Als je serieus bent over het combineren van krachttraining en vechtsport, overweeg dan om samen te werken met een ervaren coach of personal trainer die bekend is met beide disciplines. Ze kunnen je helpen bij het plannen en maken van een aangepaste training die aan je specifieke behoeften voldoet.

Door deze tips in overweging te nemen, kun je krachttraining en vechtsport effectief combineren om je fitnessniveau te verhogen, je prestaties te verbeteren en blessures te minimaliseren. Onthoud dat consistentie en geduld belangrijk zijn, en luister altijd naar je lichaam om overtraining te voorkomen. Veel plezier en succes met je het behalven van je doelen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.